onsdag 25 mars 2009

Alternativ Till Våld

Män slåss. Med andra män, med främlingar och i nära relationer.

  1. Våld är i grunden en felaktig och oacceptabel handling som man måste ta avstånd ifrån och arbeta emot. Detta gäller även våld som anses utövas i "det godas namn".
  2. Våldet är en valbar handling som har alternativ, och som alltid är utövarens ansvar.
  3. Våld är skadligt för alla inblandade, och bör alltid betraktas som en säkerhetsrisk.
  4. Mäns våld mot kvinnor är inte "naturligt", och även om det betraktas som det, gör det inte våldet nödvändigt.
  5. Jämställdhet är en förutsättning för sunda relationer mellan människor.
  6. För att möjliggöra förändring måste behandlingen grunda sig på stöd, respekt och empati, istället för fördömande och moralisering.
Ovanstående är hämtat från Norska "Alternativ till våld"


Våld är ett stort problem för alla som blir utsatta för det. Det blir även ett problem för den som utför det. Det så gott som uteslutande män som utför våldshandlingar. Våld är ett stort problem för män. Om vi ska komma tillrätta med våldet är det dags att vi ser på orsakerna som ligger bakom. Det finns försvinnande lite forskning på området. Man har ägnat sig åt offren, och det är ju bra, men om vi vill stävja våldet måste vi våga titta på varför det utförs. Eftersom det nästan bara är män som utför våldshandlingar förstår vi att det har med kön eller genus att göra. Det är inte en slump.

Alternativ till våld skriver så här om den manliga könsrollen:

I ATVs terapeutiska arbete med våldsamma män anses en problematisering av mansrollen vara en nödvändig beståndsdel. Vad människor har för relation till makt och vanmakt, hur de utövar makt och hur de väljer att hantera maktlöshet antas till stor del bero på inlärning och erfarenhet.

Det har gjorts mycket forskning på hur pojkar och flickor socialiseras in i, eller lär sig olika könsroller. Pojkar och flickor växer upp i ett samhälle där det råder en ojämlik maktfördelning mellan könen. Pojkar, flickor, män och kvinnor behandlas olika på grund av sin könstillhörighet, och de får mer träning i, och mer uppmuntran för, olika egenskaper. I den traditionella mansrollen framhävs exempelvis styrka, konkurrens och kontroll. Detta sker på bekostnad av egenskaper som flexibilitet, omsorg, solidaritet och samarbete, vilket kan vara en förklaring till att män är särskilt utsatta för att utveckla våldsproblematik.

Även förhållandet till egna och andras känslor, som mansrollen medför, kan vara en del i förklaringen till mäns våld. Män har i allmänhet mindre träning i alla känslor, eventuellt med undantag för ilska. Känslor som hjälplöshet, otrygghet och vanmakt passar illa in i mansrollen, och kan för många män vara mycket svåra att uttrycka och förmedla.

Känslor spelar en mycket viktig roll i kommunikationen mellan människor. Att kunna känna igen och uttrycka ett brett spektrum av känslor, är nödvändigt för att kunna förstå sig själv och andra, liksom för att kunna bli förstådd av andra. Aggression kan vara ett sätt att kompensera för en oförmåga att känna eller uttrycka känslor. En viktig del i ATVs arbete med våldsamma män handlar därför om träning i att utveckla ett fungerande känsloliv.


Män måste alltså få verktyg för att handskas med sina egna känslor. Män förlorar också på den rådande könsmaktsordningen. Den manliga könsstereotypen är lika betvingande som den kvinnliga, lika komprometterande och lika tung att bära. En demonisering av mannen och affekterade könsmotsättningar är totalt kontraproduktiva. Feminismen har varit fantastisk på att lyfta frågan om könsstereotyper; nu är det dags att vi alla gemensamt funderar på vilken sorts människa vi vill fostra. Vi vill väl alla både kunna stå upp för oss själva, och våga visa oss svaga?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Älskar dig.

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Du är klok.

Anonym sa...

Begreppet gärningsman kan i de allra flesta fall bytas mot (gärnings)offer. I den bästa av världar.. Det enda beteende som bestraffning uppmuntrar är passivitet.. Fast man bör inte bara se i svart/vitt..

Anonym sa...

så jäkla bra skrivet!