måndag 30 mars 2009

Återfall

Är du icke-nikotinist som ibland undrar varför de till synes starka individer du har i din närhet helt plötsligt ger upp sin långa kamp mot giftet för att återfalla till sin forna last? Med andra ord nikotinister som slutat att bruka ämnet, personer som dessutom utan synbart lidande ofta avhållit sig under en längre tid, och som helt plötsligt utan uppenbar anledning torskar dit igen. Undrar du då vad det är de där människorna går och längtar efter?

Här en betraktelse från en återfallssnusare: Tänk dig karnevalen i Rio, och så stoppar du in den i din mun. Tänk dig att din bästa vän gått bort, för att helt plötsligt återuppstå! Tänk dig hur behagligt tyst det blir när du stänger av köksfläkten. Tänk dig hur lugn du blir när du en längre tid trott att du tappat bort plånboken, bara för att helt plötsligt komma på att den ju ligger i tryggt förvar i handskfacket i bilen. Om du har lite inlevelseförmåga så kanske du börjar ana vidden av tillfredsställelse.

Willy Kyrklund sa en gång i en intervju att "poängen med rökning är att man skaffar sig ett behov som går att tillfredsställa. Antingen går man och hänger sig, eller så tar man en cigarett". Här gör han en konstpaus medan han tar ett bloss på cigaretten. "Jag tog en cigarett", avslutar han.

Men för guds skull, och det här är på allvar, har du aldrig börjat så börja för fan inte nu. Slavarna på galärerna hade det lättare att göra sig fria.

4 kommentarer:

Henke sa...

Det man ska minnas att det är en karneval som degenererat till prostitution, missbruk och kommersiellt bjäfs; en förlorad vän som återuppstår som en stinkande zombie med förvrängt perverterade minnen av det som var hans liv; tystnaden efter köksfläkten som avslöjar ett droppande duschmunstycke; det plånboken i handsfacket som ekande tom påminner dig om att du har skulder på en halv miljon.

Väl funnet, mannen. Drogberoende är ett jävla motherfuck.

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Svårt. Får vara glad att jag aldrig började. Men en pappa med svår kärlkramp pga rökning var avskräckande. Dina förklaringar är bra, det är lätt att moralisera när man inte har just den lasten själv.

Marie-Louise sa...

Du skriver inte bara sånt som man tänker "Jaha, skönt att det där blev sagt, det jag gått runt och funderat över ett tag. Synd att jag inte hann först".

Du skriver irriterande vidsynt och med stor svängdörr. Jag får dörren i baken hela tiden.

.... sa...

fy satan vad gott det är att röka. det maste erkännas.